tapai pulut daun pisang
Lepas 2 hari buka dan tapai pulut akan berbau wangi dan siap untuk dimakan. Basuh beras pulut yang telah direndam dan tanak seperti kita masak nasi.
Susunkan ke dalam bekas sesuai saya letak dalam tong toyogo.
. Lepas itu aku sejukkan tapai pada suhu bilik. Daun pisang atau bekas secukupnya. Tapai Pulut Manis Daun Pisang Safa.
Nak sedap lagi jangan makan dulu. 2 biji ragi jemur dahulu sebelum guna atau panaskan atas tudung periuk Daun PisangDaun GetahDaun RambaiBekas Kecik. Peram selama 2 hari 2 malam ye.
Latifah berkata bilangan tapai pulut yang disediakan kadang-kadang bergantung kepada permintaan atau pesanan pelanggan tetapi untuk dijual setiap hari dia menyediakan. Tapai singkong selain bisa dijadikan campuran es cendol es campur atau es doger. 8Sudukan pulut tadi ke dalam bekas dadihdaun getah.
11Masukkan dalam peti sejuk sebab tapai ni sedap makan sejuk sejuk. Aku bungkus tapai dalam daun pisang yang telah dilap dengan kain bersih dan simpan dalam bekas kedap udara pada suhu bilik. Bila dah sejuk boleh la dimakan.
Tapai ni makan sejuk-sejuk memang layan. Tabur ragi atas pulut yang disejuk tadi dengan penapis teh. Bekas dadihdaun getahdaun pisang saya guna bekas dadih.
Aromanya tu yang buat kita makan banyak guna ragi dari kelantan. Lepas tu buatkan bahagian-bahagian kecil dan balut menggunakan daun pisang atau daun getah tadi. 1-Basuh beras pulut bersih2 dan rendam min 2jam.
Kacau-kacau pulut supaya ragi mesra dalam pulut. Tetapi bungkusan yang paling unik bagi aku adalah daun getah kerana ianya mempunyai 3 helai daun pada setiap tangkai. Gunakan daun pisang untuk alas wadah tapai.
1kg beras pulut 12 biji ragi Seeloknya jemur terlebih dahulu tapi yang ni saya tak jemur pon. Kalau buat malam ini lusa pagi dalam jam 10 tu sedang eloklah untuk aku jual. Hancurkan ragi saya letak dalam plastik dan ketuk guna alu lesung nanti nak guna baru ayak guna penapis teh bekas dadihdaun getahdaun pisang.
Lepas tu masukkan kesemua pulut ni dalam bekas dan tutup dengan kain jangan sampai kena cahaya dan biarkan selama 2 hari. Bungkus pulut dalam daun pisang atau masukkan dalam bekas kecil-kecil. Pastikan daun pisang dalam keadaan bersih dan juga sudah dalam keadaan layu.
Resepi tapai pulut manis. Sedapnya guna daun getah. 6Biarkan pulut betul-betul sejuk.
Air disukat mengikut. Resipi sedap dan mudah untuk tapai pulut manis. Tapai manis dan berair.
Jadi ada 3 biji tapai lah untuk setiap tangkai. Berikut Ziela kongsikan cara- cara buat tapai pulut. Memang sedap tapai anda dah ada sukatan memang senang nak buat.
Agak-agak sendiri banyak mana nak letak. Selepas peram boleh masukkan tapai ke dalam peti sejuk. Pelbagai jenis daun boleh digunakan untuk membungkus tapai pulut ni.
Bila pulut dah masak sejukkan pulut dalam dulang dan ratakan. 1 kg pulut susu direndam semalaman. 2 kg beras pulut.
Sebenarnya resepi tapai pulut takla terlalu susah. Sudukan pulut ke dalam daun pisang daun getah atau bekas kecil untuk proses penapaian. Tapai pulut atau tapai ketan menjadi komponen es cendol dan es campur atau dapat juga diolah kembali menjadi wajik madumongso dan dodol.
Jom saya ajar buat tapai cara saya. Resepi ini telah dikongsikan oleh Puan Bahayah Bahasar. Kemudian peram tapai dalam bekas yang gelap dan tutup rapat.
Sudukan pulut tadi ke dalam bekas dadihdaun getah. Daun pisang daun rambai daun jambu air daun keladi daun koko dan daun getah. Bahan- Bahan Tapai Pulut Manis 1 kg beras pulut 1 biji ragi manis jemur panas dan ramas hancur daun pisang daun getah daun keladi kalau tak ada bekas plastik tupperware besar pun boleh.
1-Basuh beras pulut bersih2 dan rendam min 2jam. Resepi tapai pulut manis. Selepas 2 hari baru.
Basuh beras pulut yang telah direndam dan tanak seperti kita masak nasi. Jom saya ajar buat tapai cara saya. Daun pisang atau bekas secukupnya.
Hancurkan ragi saya letak dalam plastik dan ketuk guna alu lesung nanti nak guna baru ayak guna penapis teh bekas dadihdaun getahdaun pisang. Masuk dalam peti ais. Tumbuk sebiji ragi dan satu sudu gula ini petua buat tapai manis dan tidak masam.
Ada peminat tapai pulut. Katanya selain daun getah ada juga pembuat tapai pulut menggunakan daun pisang rambai dan ketapang tetapi daun getah lebih tahan lama dan lambat layu serta lambat bertukar warna. 10Simpan di tempat yang gelap selama 2 hariSelepas 2 hari baru tengok tapai tu ye.
Resepi ini telah dikongsikan oleh Puan Bahayah Bahasar. Air disukat mengikut. 1 kg pulut susu direndam semalaman.
1kg beras pulut 12 biji ragi Seeloknya jemur terlebih dahulu tapi yang ni saya tak jemur pon. Kemudian aku tabur ragi dan gaul rata. Simpan di tempat yang gelap selama 2 hari.
New The 10 Best Recipes With Pictures Pernah Ke Makantapai Pulutyang Dibungkus Dengan Daun Keladi Keladi Berdaun Extra Le Traditional Food Recipes Food
Tapai Puluuuuuuuuuuuut Food Foodie Cooking
27 Malaysian Street Foods You Need To Eat In This Lifetime Street Food Coconut Desserts Malaysian Dessert
Blog Resepi Resipi Citarasawan Koleksi Pelbagai Resepi Yang Perlu Dicuba Buah Kue Alkohol
Bahan 2 Kg Ubi Kayu 150 Gr Ragi Tape 40 Lbr Daun Pisang 40 Bh Tusuk Lidi 40 Lbr Dau Makanan Cemilan Ubi
Tapai Pulut Fermented Glutinous Rice Wrapped In Young Leaves Of The Rubber Tree Daun Getah Glutinous Rice Rice Wraps Food Painting
Pin By Aqua Rius On Resepi Opah Mas Cotek Makanan Dan Minuman Makanan Resep Makanan
Home Made Tapai Fermented Sweet Glutinous Rice Recipes Food Dim Sum
Tapai Pulut Haji Atan Food Vegetables Spinach
Pin On Cooking Around The World
Sweet Soft Juicy Tapai Nasi Kuehmelayu Local Sweet Brunei Asian Desserts Global Flavors Rice Desserts
Tepung Pelita Dan Kotak Pisang Masam Manis Banana Leaf Fruit Packaging Food Packaging
No comments for "tapai pulut daun pisang"
Post a Comment